LOGO

Yaşam Hatları

İple Erişim Hizmetleri ülkemizde her geçen gün artan bir talep görmektedir. Sektör bir yandan bu talebi karşılamakta bir yandan da kendi içinde de personelinin güvenliğini sağlamaktadır. Personelinin güvenliğini sağlayamayan bir firma insan odaklı çalışma ve insan hayatına duyduğu saygınlığını yitirmiş olur. İple erişim hizmetlerinin en temel yapısını güvenli çalışma koşulları oluşturmaktadır. Bu kapsam da oluşturulan güvenlik tedbirlerine yaşam hattı denilmektedir.

Yaşam hatları yüksek alanlarda korkuluk ya da bariyerlerin olmadığı yapılarda çalışacak personelin kısacası düşme riskinin son derece yüksek olduğu kısımlarda paraşüt tipi emniyet kemerini halat tutucu veya durdurucu sistem ile bağlanır ve çalışırken hareket edebilmesine olanak sağlayan halat ya da raylı sistemlerdir. Birden fazla yaşam hattı sistemi vardır bunlar:

Dikey Yaşam ve Yatay Yaşam Hatları

Geçici ve Kalıcı Yaşam Hatları

Sentetik ve Çelik(Metal) Yaşam Hatları

Kurulacak olan hatların eğitim almış özel ip tekniklerini iyi bilen bu koşullar doğrultusunda tüm dünyaca benimsenen riskli noktalara ulaşımda kabul görmüş IRATA (Industrial Rope Access Trade Association) veya SPRAT (The Society of Professional Rope Access Technicians) belgeli İple Erişim uzmanları tarafından kurulan sistemlerdir.

Yatay Yaşam Hattı: yatay yaşam hatları genel olarak çalışılacak alanda yani düşme riskinin olduğu kısımlarda montajı yapılan çelik halat ya da raylı sistemine takılan ankraj noktalarını ise geçişler sırasında sökmeye gerek bırakmayan düşme durdurucu sistemlerdir.

Dikey Yaşam Hattı: Dikey yaşam hatlarının temelinde merdiven sistemi mevcuttur. Merdiven sistemine(Gemici Merdiveni diye adlandırılır) monte edilen ray veya çelik halat yardımıyla personelin üzerindeki emniyet kemeriyle koordineli çalışan sistemdir.

Geçici Yaşam Hatları: Yüksekte çalışma tamamlandığında kaldırılan sistemlerdir. ankraj ile sabitlenmeye gerek olmayan sistemlerdir. Binanın yapısına uygun olarak kiriş, kolon gibi alanlarından faydalanarak sentetik veya çelik halatların sonsuz sapanlar kullanılarak kurulan sistemlerdir.

Kalıcı Yaşam Hatları: Yapılan işlemden sonra rutin olarak bakım ve onarım gibi işlemlerin devam edeceği süreçlerden. İple erişim süreçlerinde kullanılan vidalama teknikleri kullanılarak hattın sabitlenme sürecidir. Özellikle çelik halatlı ve raylı sistemler kullanım avantajları sebebiyle tercih edilir.

Sentetik Yaşam Hattı: Özellikle geçici yaşam hatlarında kullanılan sentetik halatlar kullanılarak kurulan sistemlerdir. En büyük özellikleri arasında hızlı ve yapıya zarar vermediği için iple erişimi uzmanları tarafından tercih edilmektedir.

Metal Yaşam Hattı: bu sistem ise kalıcı yaşam hatlarında kullanılan çelik halat ve ray sisteminden faydalanılarak kurulan sistemlerdir.
apartmentpicturephonemenu-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram